Help, mijn batterij loopt leeg! Wat nu?

Veel vrouwen hebben last van energielekken omdat ze invloed proberen uit te oefenen op situaties waar ze eigenlijk geen invloed op hebben. Onze maatschappij is gericht op controle en hierdoor hebben we vaak de illusie van controle over onze omgeving.


Herken je dit?

  • Je vraagt aan je man om zijn sokken op te rapen van de vloer. De volgende dag liggen ze daar nog... Uit prostest weiger je om ze zelf op te rapen want "dat is toch een kleine moeite van hem om ze op te rapen!". Maar ondertussen erger je je wel blauw... ENERGIELEK!

  • Hetzelfde met die schatten van kinderen van jou. Hun kamer is een puinhoop en je hebt al ZO VAAK gevraagd om dit op te ruimen maar helaas... De stoom komt bijna uit je oren dus energielek!

  • Je hebt aan een collega gevraagd om een bepaalde taak af te werken zodat jij ook verder kan werken aan dat project. Je hebt dit al een paar keer onder de aandacht gebracht maar die collega lijkt andere prioriteiten te hebben. Jij vreest dat je jouw deadline gaat missen omdat jouw collega haar taak niet doet. Frustraties!


En zo zou ik nog wel even kunnen verdergaan met voorbeelden maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. 😉 Het is namelijk niet zo dat - als je iets vraagt aan iemand - die persoon dat ook (direct) doet. Je DENKT dan controle te hebben omdat je de vraag gesteld hebt maar het is nog altijd de andere persoon die beslist of hij/zij hier ook naar gaat handelen. Deze situaties liggen allemaal in je 'cirkel van betrokkenheid'.

Maar waar heb je dan wel impact op? Op je eigen gedachten, je eigen gevoelens en je eigen gedrag. Al de rest ligt buiten je ‘cirkel van invloed’.

Door je eigen denken te veranderen, door te copen met je gevoelens of door je gedrag aan te passen tracht je de ‘cirkel van invloed’ zo groot mogelijk te maken. Want als je bij jezelf iets verandert, dan verandert jouw omgeving ook.


Hoe kan je hiermee nu aan de slag gaan?

Denk terug aan een aantal situaties waarin je vastliep, gefrustreerd was, je energie voelde dalen, etc. Probeer deze situaties in één van de onderstaande vier kwadranten plaatsen.

Effectief zijn

Plaats je jouw situatie linksboven? Dan zit je in de best mogelijke omstandigheid. Je hebt in die bepaalde situatie namelijk invloed over wat er gebeurt én daarnaast ben je ook in staat om actie te ondernemen om ermee aan de slag te gaan. Het resultaat daarvan is dat je effectief bent. Wil je bijvoorbeeld vermageren? Dan heb je zelf invloed over wat je in je mond steekt én kan je actie ondernemen om gezonder te eten. In combinatie met de juiste mindset zal je hierdoor afvallen.

De gemiste kans

Zit je eerder linksonder? Dan ervaar je een gemiste kans. Je hebt namelijk wel invloed op wat er gebeurt, maar je onderneemt geen actie. We gaan even verder met het voorbeeld van daarnet. Je zou kunnen gezonder eten, maar je doet het niet. Hierdoor zal je dus niet afvallen. Een ander voorbeeld is dat je baas een opmerking maakt tijdens een vergadering waar je graag op wil reageren. Je had dit kunnen doen toen hij vroeg of er nog iemand iets wilde toevoegen, maar je hebt niks gezegd. Een gemiste kans dus…

Loslaten

Het kwadrant rechtsonder betekent dat je energie vrijmaakt voor iets anders. Je hebt namelijk geen invloed op de situatie en je kan of je wil ook geen actie ondernemen. Je laat de situatie dus het best voor wat het is en je besteedt er geen aandacht noch energie aan. Denk bijvoorbeeld aan de kamer van je kinderen die wellicht soms een puinhoop is. Je hebt geen invloed, want het gedrag van iemand anders – in dit geval je kinderen – ligt buiten je controle. Daarnaast wil je geen actie ondernemen, want je vindt dat ze het zelf moeten doen. Dan kan je beslissen om het te laten voor wat het is. Je laat het los uit je gedachten, je gevoelens en je gedrag.

Energievreter

De situatie rechtsboven is in principe de slechtste. Hier heb je namelijk geen invloed, maar je denkt van wel. Hierdoor zit je nog steeds in actiemodus en dat levert veel frustraties op. Denk bijvoorbeeld aan al die keren wanneer je vroeg aan je kinderen om hun kamer op te ruimen. Zo’n situatie is een enorme energievreter. De meeste situaties die ons leegzuigen bevinden zich in dit kwadrant. Dat komt omdat we in die bepaalde situatie de illusie hebben dat het binnen ons controleveld ligt. Besef goed dat in dit veld enkel onze eigen gedachten, gevoelens en gedrag liggen.


Energiewinst en energieverlies

Wees eerlijk met jezelf en probeer in te schatten waar de meeste situaties waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt zich bevinden. Ik geef je graag nog even een geheugensteuntje mee.


Effectief zijn en loslaten = energiewinst Gemiste kans en energievreter = energieverlies


De gemiste kans kost energie omdat je vaak nog met de situatie in je hoofd bezig bent. “Had ik maar dit”, “in het vervolg doe ik dat”, … Voel je dus je batterijen stilletjes aan leeglopen? Zorg er dan voor dat je situaties van de verlieskant naar de winstkant brengt door bij jezelf iets te veranderen.


Veel succes!

 

Heb je het gevoel dat je energieniveau dramatisch laag staat? Denk hierbij aan futloos zijn, jezelf doorheen de dag slepen, hoofdpijn, eventueel maag- en/of darmklachten, slaapmoeilijkheden, snel geïrriteerd geraken, emotioneel zijn, etc. Bekijk dan even onze coachingtrajecten. Mogelijks is dat wel de oplossing die je nodig hebt om terug energiek door het leven te gaan.


Nog geen behoefte aan een individueel coachingtraject maar wil je toch aan jezelf én je energiepeil werken. Check dan eens of onze Mix & Match Community niets voor jou is. Het is een steunnetwerk voor gelijkgestemde vrouwen boordevol inspirerende en motiverende content, praktische oefeningen, live leermomenten, etc.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven