Je tegenslagen aanpakken met mindfulness

Tegenslagen, die kennen we helaas allemaal. 😕 Want het leven is niet enkel rozengeur en maneschijn. Had je een drukke werkdag? Dan kan het deugd doen om even te mediteren en zo je batterijen weer op te laden. Maar wat doe je als je een rotdag achter de rug hebt? Wel, dan kan mindfulness je helpen.


Wat is mindfulness?

Mindfulness is stilstaan bij het hier-en-nu. Dat doe je door aandacht te besteden aan wat je op dit moment denkt, voelt en ervaart. Of dat nu fijne of minder fijne dingen zijn. En dat is voor de meesten onder ons een vreemd gegeven. Ook ik probeer een baaldag zo snel mogelijk te vergeten. Of ik probeer mezelf af te leiden met leuke activiteiten. Want me wentelen in negatieve gevoelens, dat wil ik niet.


Toch is het bij mindfulness niet de bedoeling dat je je enkel focust op de positieve dingen. Nee, je laat de onprettige gevoelens best over je heen komen. Zonder te vervallen in zelfmedelijden of passiviteit.


Mindfulness en negatieve gedachten

Stel dat je naar het perron sprint om je trein te halen. Maar vlak voor je neus sluit de conducteur de deuren en hij gebaart naar je dat je te laat bent. Waarschijnlijk ben je nu boos. (😡☠️🤬!!!) De vermoeidheid, frustratie en teleurstelling zorgen ervoor dat je dag om zeep is. En je denkt: ik heb altijd pech, dat overkomt mij altijd, waarom kon die conducteur nu geen tien seconden wachten? Je negatieve gedachten nemen het dus automatisch over.


Het resultaat? Je denkt na over de gevoelens in plaats van ze ook echt te voelen. Door er zo over na te denken, vorm je een waardeoordeel: je legt de schuld bij jezelf of bij anderen. En dat maakt de situatie nog vervelender en negatiever.


Mindfulness leert je om lastige gebeurtenissen te ervaren zoals ze zich voordoen. Zonder te oordelen. Je wordt je bewust van je eigen (negatieve) gedachten, gevoelens en gewaarwordingen. Daardoor kan je er bewuster en efficiënter mee omgaan.


Maar hoe pak je dat aan? Neem bij een tegenslag even een ademruimte. Dat is een minimeditatie waardoor je in het hier-en-nu blijft.

 • Ga op een rustige plaats zitten.

 • Focus drie minuten op je ademhaling

 • Laat je gevoelens, gedachten en gewaarwordingen er gewoon zijn.

Ademruimte nemen betekent dus niet dat je die onprettige gevoelens niet mag toelaten. Het is juist goed om dat wel te doen. En dat vergt wat oefening. Probeer toch door te zetten. Want het is een verrijking voor jezelf als je bij tegenslagen niet automatisch met afkeer reageert. Wees dus niet te hard voor jezelf of je ongeluk.


Mindfulness en angst

De interactie tussen gedachten, gevoelens en gedrag komt duidelijk tot uiting bij irrationele angst. Dat is een angst die wordt uitgelokt door negatieve gedachten, zoals bij doemdenken. Toch is de kans vrij klein dat die vrees werkelijkheid wordt. Maar dat betekent niet dat hij imaginair, onecht of minder intens is. Waarschijnlijk weet je uit ervaring wel hoe echt die angst kan aanvoelen.


Want misschien ben je wel iemand die bijna door het plafond springt omdat er een spin op de grond zit. Of iemand die opeens verandert in een sprinter van wereldklasse als er een wesp in de buurt komt. Die twee voorbeelden gaan nu toevallig allebei over dieren. Maar je kan ook bang zijn om in een lift te stappen of om uitgelachen te worden bij een voordracht. Of je hebt misschien hoogtevrees.

gif

Herkenbaar? Probeer dan deze oefening eens uit. Denk aan je grootste angst en stel jezelf daarbij deze vragen:

 • Wat doe ik op dat moment?

 • Wat voel ik op dat moment?

 • Wat denk ik op dat moment?

Waarschijnlijk merk je dan dat je gedachten een grote impact hebben op je gevoel en je gedrag.


Mindfulness en stress

Ook je stressgevoel wordt veroorzaakt door negatieve gedachten: ik kan het niet, ik heb te weinig tijd, ik heb te veel werk. Die gedachten hebben dan weer een invloed op je gedrag: hartkloppingen, zweten, onderpresteren, meer werken.


Probeer de oefening van daarnet dus ook eens uit als je stress voelt.

 • Wat doe ik?

 • Wat voel ik?

 • Wat denk ik?

Zo leer je je eigen negatieve gedachten herkennen. En dat is de eerste stap om er anders mee te leren omgaan.


Alles wat je aandacht geeft, groeit

Word je dagelijks geconfronteerd met een bepaalde situatie? Dan geven je hersenen er automatisch betekenis aan. Ook, of zelfs vooral, in situaties waarin heel weinig informatie beschikbaar is. Een voorbeeld:

Jan is met de fiets onderweg naar school. Hij denkt aan de wiskundetoets. Hij is al zenuwachtig om vooraan in de klas te staan om toezicht te houden. Dat hoort natuurlijk ook niet bij zijn dagelijkse taken als conciërge.

Gaven je hersenen verschillende betekenissen aan die zinnen? Waarschijnlijk wel. En toen je het einde las, bleken ze allemaal fout te zijn. Na de eerste zin ging je ervan uit dat Jan een leerling was. En de tweede zin bevestigde dat. Maar bij de derde zin paste je je veronderstelling aan: Jan is een leerkracht. Toch klopte ook dat niet. Want Jan is een conciërge.


Dat is de kracht van je automatische gedachten en veronderstellingen. Bij het voorbeeld van Jan is dat heel duidelijk. Maar in het dagelijkse leven valt het veel minder op dat onze hersenen constant bezig zijn met betekenis geven.


Onze stemming heeft een grote impact op die betekenissen. Ben je blij? Dan zijn je gedachten eerder positief gekleurd. Maar als je droevig bent, gaan je gedachten eerder over hopeloosheid of mislukking. Toch betekent dat niet dat je gedachten waar zijn‼️


Daarom is het een goede oefening om je gedachten in kaart te brengen.

 • Maak een tabel met twee kolommen.

 • Links bovenaan schrijf je ik. Rechts bovenaan staat het probleem.

 • Schrijf je gedachten in de juiste kolom. Dat doe je door jezelf deze twee vragen te stellen:

 • Hoort de gedachte bij mij of bij het probleem?

 • Wie wordt er sterker van: ik of het probleem?

 • Is het antwoord het probleem? Dan heb je twee opties:

 • Je merkt de gedachte op en je laat ze met mildheid voorbijgaan. Je benoemt ze dus gewoon als gedachte. Maar verder besteed je er geen aandacht aan.

 • Je zet je gedachte actief om naar een positieve gedachte. Je maakt er dus een gedachte van die in de kolom ik past. Eentje die je dus sterker maakt.

Probeer de oefeningen zeker eens uit. En ga zo op zoek naar de methode die het beste bij je past en waar je het meeste effect van ondervindt.


Veel succes! 💪🏻🍀

 

Worstel je al een tijdje met negatief denken? Ervaar je dat je hierdoor vaak hard bent voor jezelf, dat je stress ervaart in bepaalde situaties en vind je het moeilijk om hier alleen mee aan de slag te gaan? Bij Mix & Match Coaching helpen we je graag. Contacteer mij via stefanie@mix-match.be of bekijk onze coachingtrajecten hier. Lees daar ook de getuigenissen van de vrouwen die we al geholpen hebben naar een leven dat meer in balans is. 😍


Nog geen behoefte aan een individueel coachingtraject maar wil je toch aan jezelf werken. Check dan eens of onze Mix & Match Community. Het is een steunnetwerk voor gelijkgestemde vrouwen boordevol inspirerende en motiverende content, praktische oefeningen, live leermomenten, etc. 🤩

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven